GOMEX Zrenjanin PDF Štampa El. pošta
Piše: Miloslav Samardžić   
utorak, 14 septembar 2010 07:36
Od egzodusa do zvezda


Porodica Kovačević, kao i mnoge srpske porodice iz Belog Manastira, bila je primorana da napusti svoje ognjište, ali je u novom prebivalištu uspela da stvori kompaniju od 600 zaposlenih

 

Zaposleni u Gomex kompaniji često vole da slušaju anegdotu o mladom Goranovom rodjaku Borisu, koji je nekada čuvao imovinu firme spavajući u potkrovlju veleprodajnog objekta, a sada je u rukovodećem timu kompanije

 

Ne tako daleke 1995. godine, mladi, obrazovani, gospodin Goran Kovačević, pun želje za uspehom i dokazivanjem, uz pomoć svojih roditelja otvara porodičnu firmu i prvu veleprodaju prehrambene robe u Hrvatskoj, u Belom Manastiru.

Firma je poslovala cele dve godine, kada su njen rad i razvoj naglo prekinule posledice nesrećnog rata, preuzimanjem lokalne vlasti od strane Hrvatske. Porodica Kovačević, kao i mnoge srpske porodice, bila je primorana da napusti svoje ognjište.

Sasvim slučajno, na nagovor Goranovih saradnika, koji su u većini bili iz Srbije, porodica Kovačević odlučuje da se preseli u Zrenjanin.

Svojim poštenim radom i velikim poštovanjem koje je zadobio od strane svojih saradnika, za samo dve godine poslovanja, uz njihovu pomoć i podršku, Goran otvara drugu veleprodaju, ali ovoga puta u Zrenjaninu. Izgleda da je šaljiva dečija izreka „prvo blato, drugo zlato“ baš urodila plodom.

Puno rada, truda, znoja, isplatilo se vrednoj trojci koja je hrabro gazila krupnim koracima napred, koju su činili Goran Kovačević kao osnivač firme, Mirjana Kovačević, Goranova supruga, i njihov mladi rodjak Boris Toljaga, uz neizmernu podršku Goranovih i Mirjaninih roditelja.

Zaposleni u Gomex kompaniji često vole da slušaju anegdotu o mladom Goranovom rodjaku Borisu, za kojeg nije postojala ni jedna prepreka do uspeha. Spavajući u potkrovlju veleprodajnog objekta, Boris  se suočavao sa strahovima mogućih neželjenih napada lopova, želeći da zaštiti firmu svog rodjaka koju je doživljavao kao svoju drugu kuću. Boris je sada u rukovodećem timu kompanije, izuzetno poštovan, cenjen i voljen od strane svojih kolega i saradnika.

Danas slobodno možemo reći da je taj trio uspeo. Na početku samo njih troje, a danas je Gomex postao prava, ozbiljna kompanija sa oko 600 zaposlenih. Oko 180 zaposlenih su muškarci, a čak oko 400 žene. Gomex ima oko 60 maloprodajnih objekata u svom lancu, širom Vojvodine.

Stalna želja za uspehom, ogroman temperament koji poseduje Goran i nezaustavljiva energija kojom zrači, 2000. godine su preduzeće počele da vode ka naglom razvoju, razvijanjem sopstvene maloprodajne mreže. Izgradnjom svog najvećeg objekta 2005. godine u Zrenjaninu - „Total“, Gomex doživljava najveću ekspanziju.

Zbog želje i potrebe da se preduzeće maksimalno profesionalizuje i radi po zapadnoevromskim standardima, 2007. godine izvršena je manjinska dokapitalizacija od strane fonda Seaf. 

Vizija Gomex-ovog poslovanja je jednostavna: maloprodajni lanac robe široke potrošnje, fokusiran na prodaju robe u što svežijem stanju (hleb, voće i povrće, mleko i meso), u komšiluku svojih potrošača, prosečne veličine objekata oko 250 kvadrata.

Česti sastanci veoma mladog  i izuzetno lojalnog rukovodećeg tima kompanije Gomex na čelu sa gospodinom Goranom Kovačevićem, kao izuzetnog psihologa i čoveka poznatog po puno razumavanja za svoje zaposlene, čine da kompanija Gomex uskoro bude jedna od vodećih kompanija Vojvodine.

Kompanija Gomex kao društveno odgovorna, uvek misli na svoje potrošače. Redovnim akcijama koje svakodnevno sprovodi, ljubaznim i veoma profesionalnim osobljem, čini da potrošači uživaju u svakodnevnoj kupovini, zadovoljavajući svoje potrebe.

Kao PR menadzer, ponosna sam što sam deo veoma uspešnog i mladog  tima kompanije Gomex. Gospodin Goran Kovačević, zajedno sa svojom porodicom su pravi primer kako na pošten način, svojim radom, trudom i naravno visokim obrazovanjem, napraviti nešto u životu, a pritom ostati veoma normalan i prizeman.

 

Poslednja izmena: ponedeljak, 29 avgust 2011 20:12